6 adviezen voor een ongelofelijk productieve werkdag

Herken je dit patroon? Opstaan, ontbijten, werken, lunch, middagdip. Zo’n middagdip is ontzettend zwaar. Je voelt je sloom, je concentratie is ver te zoeken en je productiviteit staat even op nul. Alle aspecten die nodig zijn om er een topwerkdag van te maken lijken met de noorderzon vertrokken.Zo’n middagdip, of überhaupt een dip gedurende je werkdag, komt elke werkdag wel voor. Je concentratie en productiviteit 8 uur lang vasthouden is gewoon ontzettend moeilijk. Net zoals je niet van jezelf kunt verwachten om 8 uur lang in hetzelfde tempo hard te lopen, kun je over een hele werkdag ook niet dezelfde productiviteit van jezelf verwachten.

De vraag is hoe je de schade van zo’n dip beperkt. Of beter gezegd: Hoe zorg je ervoor dat je je productiviteit zo lang mogelijk op niveau houdt? In dit artikel worden 6 adviezen gegeven om je productiviteit gedurende je werkdag zo hoog mogelijk te houden.

 

1. Doe de dingen die op dat moment het best bij je energieniveau passen

 

Je weet van jezelf vast wel wanneer jij de meeste energie hebt gedurende je werkdag. Uit onderzoek blijkt dat dit voor veel mensen halverwege de ochtend is en in de namiddag.
We stellen vaak een ‘to do’- lijst samen op basis van prioriteit. De taken met de hoogste prioriteit willen we als eerst doen. Maar het is nog veel efficiënter om je taken zoveel mogelijk aan te passen aan je energieniveau. Natuurlijk moet je werk hier zich wel voor lenen.

Taken die veel aandacht van je vergen, waarbij je supergeconcentreerd moet zijn om op de details te kunnen letten, wil je doen wanneer je energiepeil het hoogst is. Denk aan technical coding, maar denk ook aan taken waarbij je belangrijke beslissingen moet nemen.

Je inbox opschonen, je administratie doen of telefoontjes plegen zijn natuurlijk taken die ideaal zijn voor wanneer je een dip te pakken hebt.

 

2. Ook al heb je er geen tijd voor, kruip achter je bureau weg

 

We maken er een sport van om zo lang mogelijk achter ons bureau te zitten. We zijn vervolgens verbaasd als onze concentratie ons in de steek laat. Vervolgens zijn we uren aan het worstelen om de concentratie weer terug te krijgen.

Terwijl even 10 minuten bewegen wonderen doet voor je concentratie. Dus heb je het moeilijk? Loop even een rondje, neem de trap in plaats van de lift of spreek met je collega buiten af om wat dingen te bespreken.

 

3. Je hoeft geen Mr. Myagi te zijn om te mediteren

 

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat zelfs een paar minuten meditatie de aanmaak van stresshormonen drastisch vermindert. Wanneer je vermoeid bent, of cognitief overbelast, brengt het je concentratievermogen weer op peil.

Steve Jobs zweerde dan ook bij mediteren. Dit doet ook Ray Dalio, CEO van Bridgewater Associates – een hedgefonds dat honderden miljoenen dollars waard is.
Nu hoef je bij mediteren niet te denken aan Mr. Myagi. Je hoeft niet in kleermakerszit en een YouTube-afspeellijst met spirituele muziek op te zetten om te mediteren. Het is bewezen dat 5 tot 7 keer goed diep ademhalen je lichaam en geest al een enorme boost geven.

 

4. Cafeïne is niet je redmiddel

 

Wat is vaak het eerste waar je aan denkt wanneer je wordt overvallen door een dipje gedurende je werkdag? Denk aan dat middagdipje na de lunch. Juist, koffie! Een heerlijk, sterk bakje, zwarte, goed smakende koffie.

Hoewel het mag lijken alsof koffie je nieuwe energie geeft, is dat niet zo. Koffie maskeert het feit dat je weinig energie hebt. Cafeïne blokkeert het chemische stofje in je lichaam, dat jou vertelt dat je moe bent.

Op korte termijn heeft koffie wel effect, op lange termijn helaas niet. Je lichaam wordt namelijk steeds afhankelijker van cafeïne. Je hebt steeds meer cafeïne nodig om het gewenste effect te krijgen.

Met het gebruik van cafeïne moet je daarom strategisch omgaan. Gebruik het zo min mogelijk.. En gebruik het niet elke keer op hetzelfde moment. Je lichaam stelt zich daar namelijk op in.

 

5. Verander je gemoedstoestand met muziek

 

Muziek is een ideaal hulpmiddel om de juiste gemoedstoestand te krijgen. Voel je je een beetje ‘mellow’ voorafgaand aan een belangrijke presentatie, gebruik dan muziek om jezelf een boost te geven.

Ben je daarentegen onrustig, en heb je voor een bepaalde taak concentratie en focus nodig, gebruik dan muziek om rustiger en meer geconcentreerd te worden.

 

6. Last but not least: Je nachtrust is het allerbelangrijkste

 

Slapen wordt steeds vaker onderschat. Uit onderzoek blijkt dat wij 30% van de tijd functioneren met onvoldoende nachtrust. Dit betekent dat wij zo’n 2 dagen van een 5-dagige werkweek werken met een slaapgebrek. De vraag is: Hoe veel slaap heb je minimaal nodig?

 

5 à 6 uur slaap is voldoende. Toch? Nou, nee! In een studie uit 2009 is aangetoond dat mensen die 4 dagen lang ongeveer 5 uur per etmaal slapen, bij de meest eenvoudige cognitieve taken al drastisch minder presteren. Voor je beeldvorming: iemand die 4 dagen lang zo’n 5 uur slaapt , presteert even slecht als iemand met een alcoholpromillage van .06.

 

Een grote veroorzaker van gebrekkige slaap zijn onze telefoons en tablets. Het is heerlijk om in bed nog even je telefoon te checken, of voor het slapen nog even te Netflix-en op je tablet.
Het blauwe licht afkomstig van onze ‘new best friends’ is echter slaapgebrekveroorzaker nummer 1. Blauw licht heeft een negatieve invloed op de rust in je lichaam. De productie van melatonine, het stofje dat ervoor zorgt dat je vermoeid raakt, wordt door blauw licht ontzettend verminderd.

 

Ga dus bewust om met je nachtrust. Een goede nachtrust is niet vanzelfsprekend. Probeer je telefoon of tablet in ieder geval 2 uur voor het slapen weg te leggen.

 

Conclusie

Nog even de do’s and don’ts voor je op een rij:

 

Don’ts

Drink niet te veel koffie. En bouw geen vaste koffiemomenten in gedurende je werkdag.
Leg je tablet of telefoon minimaal 2 uur voor het slapen weg.

 

Do’s

  • Zorg voor voldoende beweging.
  • Pas je ‘to do’-lijst aan, aan je energieniveau.
  • Mediteer!
  • Gebruik muziek om je in de juiste gemoedstoestand te brengen.

 

Vond je deze tips nuttig? Like en deel dit artikel!

 

 

snel 4

View Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *