9 awesome carrière-adviezen die je gelezen moet hebben

Jon Acuff schreef de bestseller: ‘Do Over: Rescue Monday, Reinvent Your Work & Never Get Stuck.’ Acuff werkte bij multinationals als Home Depot, Staples en Bose, en is daar door schade en schande wijs geworden. Zo is hij bijvoorbeeld vaak genoeg ontslagen. Gedurende zijn carrière is het altijd zijn streven geweest om zijn droombaan te vinden. En naar eigen zeggen heeft hij die gevonden, maar ook verloren.

Acuff ging bij zichzelf te rade en kwam tot een ingeving. Hij stelt dat iedereen het in zich heeft om een ‘do over’ tot stand te brengen. Met een ‘do over’ bedoelt Acuff een nieuwe start, kortom: je carrière nieuw leven inblazen. Acuff stelt dat er 4 elementen zijn die aan de basis staan van iedere succesvolle carrière:

  • Relaties
  • Vaardigheden
  • Karakter
  • Vindingrijkheid

Vooral wat betreft het punt ‘vaardigheden’ is Acuff een interessante visie toegedaan. Acuff stelt dat een ieder in zijn skillset de vaardigheden heeft om een topcarrière op te bouwen. Deze vaardigheden hoeven alleen maar te worden benadrukt en bewust te worden aangewend en dan is er in een korte tijd al een hele hoop mogelijk.

 

1. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd aanwezig bent

Volgens Acuff is absenteïsme de hoofdoorzaak van ontslagen worden. Maar wat verstaat hij precies onder absenteïsme?

Iedereen kan in principe aanwezig zijn. Maar niet iedereen doet het. We kennen allemaal de collega die regelmatig te laat komt. Of de collega die net even te vaak ziek is in een jaar. Acuff geeft toe in het verleden ‘die collega’ te zijn geweest. Voor Acuff zorgde de dag dat hij besloot niet meer verzaken voor een omslagpunt in zijn carrière.

 

2. Lever een bijdrage

Wat is de bijdrage die jij levert? Wanneer je werkt op basis van uren die je kunt declareren bij een klant, dan is de bijdrage die je levert of die je wilt leveren is heel helder.

Niet elke baan heeft deze transparantie. Volgens Acuff moet je dan op zoek gaan naar de overall currency van het bedrijf. Dat is het hoofddoel van het bedrijf. Vervolgens kun je kijken hoe jouw afdeling een bijdrage levert aan dat doel. En nog veel specifieker, hoe jij een bijdrage levert aan dat doel.

Wil je daarover nog meer helderheid, is dit een punt waarover je kunt overleggen met je werkgever. Acuff vertelt: “Ga een gesprek aan waarin je uitlegt dat je aan het nadenken bent over de manieren waarop jij een bijdrage kunt leveren. En dat je graag de visie van je werkgever daarover wilt horen.”

 

3. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag

Jon Acuff erkent dat hij in meerdere banen problemen had met zijn eigen gedrag. En dat het aantal keren dat hij ontslagen werd, een direct gevolg was van zijn eigen gedrag. Zo had hij altijd een gevoel van ‘entitlement’. “Ik hield er een mindset op na waarbij ik het gevoel had dat ik mijn werkgever een plezier deed met mijn aanwezigheid,” vertelt Acuff. “Daarnaast hield ik er de overtuiging op na dat mijn werkgever ervoor verantwoordelijk was om de wensen die ik binnen mijn carrière had, te vervullen. Wat natuurlijk een stompzinnige overtuiging is.”

“Ik was ervan overtuigd dat mijn werkgever ervoor verantwoordelijk was om mijn wensen op carrièregebied uit te laten komen. Dat is natuurlijk een stompzinnig idee.”

 

Jij kiest hoe je je opstelt
Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor je gedrag. En de houding die je aanneemt op de werkvloer, kies je zelf. Acuff geeft als tip mee dat wanneer je niet zeker bent van hoe je gedrag is, je dit eens aan iemand moet vragen die je heel goed kent. Het liefst aan een familielid, vriend of kennis die niet bang zijn om je de waarheid te vertellen. Je gedrag en je houding zijn cruciaal voor je carrière en voor hetgene dat jij uit je carrière wilt halen. Acuff geeft als tip mee:

“Wil je een betere baan? Zorg voor een betere houding. Wil je een nieuwe baan? Zorg voor een nieuwe houding.”

 

4. Probeer altijd meer te doen dan er van je verwacht wordt

Heb je 40 uur de tijd voor je taken? Probeer ze dan eens in 25 uur te doen. Gebruik de tijd die je over hebt om je collega’s te steunen. Laat in een werkweek net dat beetje extra van jezelf zien, aldus Acuff.

 

5. Wees diplomatiek

Iedereen heeft werkzaamheden waarin hij of zij excelleert. Herken je dit bij je collega’s, geef je collega’s dan ook de ruimte om die werkzaamheden op te pakken. Je bemoeien met allerlei werkzaamheden om zo je ‘krachten’ te laten zien kost ontzettend veel energie en het levert niet heel veel op.

 

6. Toon je dankbaarheid

Niet alles is vanzelfsprekend. Toon je dankbaarheid wanneer je een lunch krijgt van de baas, of wanneer er een teamuitje is.

 

7. Ga uit van je sterke punten en van die van je collega’s

Werk vanuit je sterke punten, maar ook vanuit de sterke punten van je collega’s. Benut de sterke punten van je collega’s op momenten dat zij daadwerkelijk ‘sterk’ zijn. Wil je bijvoorbeeld een beroep doen op de creativiteit van je collega’s,  plan dan een meeting aan het begin van de dag. Als iedereen nog scherp is. En niet om 4 uur op een vrijdag als de concentratie al is verslapt.

 

8. Klaag zo min mogelijk

Klaag niet continu over de omstandigheden op de werkvloer. Je hoeft niet altijd te zeggen dat het te licht, te donker of te koud is. Dan kom je snel over als ‘degene die altijd wat te klagen heeft’. Acuff heeft voor zichzelf een mooie zegswijze, die je in gedachten kunt houden als je de neiging heb om veel te klagen:

“Unless there’s a cobra in the office, I’ll be all right.”

 

9. Stop nooit met leren

Grijp elke kans aan om te leren en jezelf te ontwikkelen. Denk aan een gratis cursus verstrekt door je werkgever. Zo creëer je in iedere fase van je carrière nieuwe overwaarde voor jezelf als medewerker.

 

Welk advies was een eyeopener voor jou?

Met welk advies ga jij het verschil maken in jouw carrière? Heb je zelf carrière-adviezen waar anderen iets aan kunnen hebben? Deel jouw ervaringen hieronder.

View Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *