Deze 5 tips over het vragen van een loonsverhoging moet je lezen

Ben jij klaar voor een loonsverhoging? En heb jij jezelf voorgenomen om dit aan te kaarten bij je volgende evaluatiegesprek? Een prima plan, toch? Niet per se!

Diana Faison, partner van ‘leadership development firm’ Flynn Heath Holt Leadership, en Kathleen McGinn, professor business administration aan de Harvard Business School, denken beiden wat genuanceerder over het aanvragen van een loonsverhoging.

Faison en McGinn onderzochten de volgende 2 vragen:

1. Wanneer kun je het beste een loonsverhoging aanvragen?
2. Hoe kun je je loonsverhoging het beste beargumenteren?

Uit de analyse van Faison en McGinn zijn 5 belangrijke adviezen te herleiden. Die kun je in dit artikel lezen. De adviezen zijn eenvoudig en toegankelijk. Een absolute must read voor als jij denkt dat het tijd wordt voor een loonsverhoging.

 

1. Pak het aan als Sherlock Holmes.. Verzamel bewijs!

Om je loonsverhoging goed te beargumenteren is het verzamelen van bewijs essentieel. Dit is niet alleen belangrijk om je kans op succes te vergroten. Dit is ook belangrijk voor jezelf. Weet je namelijk waar je precies om vraagt?

Er zijn 2 soorten bewijs die je wilt verzamelen: Bewijs over jouw unieke toegevoegde waarde aan het bedrijf en bewijs over het salaris dat je ’concullega’s’ verdienen.

Zo kun je je unieke toegevoegde waarde aan jouw werkgever bewijzen door je track record na te gaan:

 • Wat zijn de succesvolle projecten die je hebt afgerond?
 • Heb je aanbevelingen gehad van leuke klanten?
 • Zijn er nieuwe efficiënte werkmethodes die jij hebt geïmplementeerd?
 • Heb je aanbevelingen van je leidinggevenden ontvangen?

Dit is bewijs dat je wilt verzamelen: je werkgever heeft jouw prestaties misschien niet meer zo helder voor ogen als jijzelf.

Daarnaast wil je je verdiepen in de salarissen die door je ’concullega’s’ worden verdiend. Zo kun je een realistisch verzoek doen en weet je precies waar je om vraagt. Verzamel dat bewijs door:

 • Je professionele netwerk te raadplegen.
 • Te informeren bij de HR-afdeling.
 • Websites te gebruiken als Glassdoor.nl en Loonwijzer.nl

 

2. Timing is everything!

Een evaluatiegesprek lijkt een ideaal moment voor je verzoek tot loonsverhoging. Maar is dit wel het meest handige moment? Zeker als je leidinggevende meerdere evaluatiegesprekken per dag op de agenda heeft staan, kun je daar je vraagtekens bij zetten. Je manager kan namelijk de druk ervaren van het afronden van al zijn evaluatiegesprekken. Daardoor is hij misschien wel heel erg geneigd om het beantwoorden van dit verzoek uit te stellen.

Wat zijn betere momenten? Eigenlijk zijn dit de momenten waarop je net ontzettend veel waarde hebt gecreëerd voor je werkgever, of net op het punt staat om veel waarde te creëren. Een ideaal moment om te vragen of die waarde kan worden gedeeld, niet waar? Als voorbeeld:

 • Denk aan het moment waarop je succesvol een zwaarwegend project hebt afgerond.
 • Of het moment waarop je nieuwe taken en verantwoordelijkheden krijgt.

 

3. Ga het gesprek niet aan als een mak lammetje

Het heeft geen zin om onzeker en voorzichtig het gesprek in te gaan. Formuleer je verzoek niet in vraagvorm, zoals: “Ben je het met me eens dat het tijd wordt voor een loonsverhoging?”. Daarnaast hoef je je verzoek ook niet te kwalificeren. Denk aan: “Ik geloof dat ik mijn taken de afgelopen tijd erg goed heb uitgevoerd.”

Gebruik de volgende punten als houvast:

 • Zorg dat de toon gedurende het gesprek er één van wederzijds respect is.
 • Wees direct en zelfverzekerd.

Je wilt aan de onderhandelingstafel uitstralen dat je bereid bent om een gesprek aan te gaan. Wees daarom kalm en toon respect. Daarnaast straalt positieve lichaamstaal zelfverzekerdheid uit.

 

4. Don’t make them an offer they can’t refuse

Je verzoek tot salarisverhoging afdwingen met een dreigement, of door het stellen van een ultimatum, is geen goed idee. Vermijd ook dat je jezelf gaat vergelijken met je collega’s. Je loonsverhoging afdwingen door erop te wijzen dat je collega meer verdient? Een slecht idee. De kans bestaat namelijk dat je werkgever een defensieve houding aanneemt. Een rampzalig uitgangspunt voor als je zaken wilt doen.

Dus:

 • Blijf positief
 • Focus je gedurende het gesprek op jouw bijdrage aan het bedrijf.

 

5. Blik op de toekomst, niet op het verleden

Natuurlijk is het krijgen van een salarisverhoging ook een erkenning met betrekking tot jouw prestaties tot nu toe. Maar het is belangrijk om te beseffen is dat je niet om die reden loonsverhoging vraagt. Je vraagt namelijk een salarisverhoging omdat je ook in de toekomst van onmisbare waarde gaat zijn.

Dus, jij wilt salarisverhoging:

 • Als erkenning van het feit dat jij een toegewijde teamplayer bent.
 • Omdat jij het werk van je leidinggevende gemakkelijker kunt maken.
 • Omdat jij de bedrijfsvoering, ook in de toekomst, enorm gaat helpen.

Wat hebben de bovenstaande 3 punten gemeen? Wanneer je ze aanvoert, laat je merken dat je het vizier op de toekomst hebt.

 

Ben jij voor de volle 100% committed aan je werkgever?

De rode draad van dit artikel is dat je een loonsverhoging vraagt omdat je voor de volle 100% toegewijd bent aan jouw werkgever en dat ook in de toekomst wilt zijn.

Heb je dat gevoel niet? Misschien heb je dan nog niet de juiste club gevonden. Geen probleem. Er is altijd ruimte om eens om je heen te kijken. Bekijk bijvoorbeeld eens de vacatures die Young Professionals Nederland je te bieden heeft!

loon_750

View Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *