Een bloedeerlijk cv: zou jij het aandurven?

Een interessant dilemma bij het maken van je cv: ga je voor een traditionele aanpak of maak je iets waarmee je je onderscheidt van de massa? Houd je je aan een herkenbaar format, of zorg je ervoor dat je cv geen enkele recruiter kan ontgaan? Creatieveling Jeff Scardino koos zonder enige twijfel voor de laatste optie. Hij ontwierp een wel héél revolutionair cv: eentje met al zijn missers, slechte eigenschappen en negatieve referenties erop. Knettergek, of juist briljant?

Voor iedereen op de arbeidsmarkt geldt wel dat hij of zij een aantal missers heeft begaan in zijn of haar carrière. Misschien heb je onnodig lang over je studie gedaan, heb je een ellendige tijd zonder al te veel successen beleefd bij één van je vorige werkgevers of heb je een onverklaarbaar gat in je cv. Je kunt deze zaken als een blok aan je been zien bij je zoektocht naar een nieuwe baan. Maar als je het omdraait, zijn het allemaal factoren die je een mens maken, en die ook sympathie op kunnen roepen bij een recruiter. Als je het maar goed verpakt. En dat is precies wat Jeff Scardino deed.

 

‘The relevant résumé’

Hij noemde zijn project ‘the relevant résumé’ en deed hierin zijn best om een zo eerlijk mogelijke (misschien een zelfs wat negatieve) weergave van zijn studententijd en zijn werkende leven te maken. Inclusief slechte referenties, net-niet-gehaalde doelen en wat hij noemt ‘non-skills’. Hij schroomde zelfs niet om een ‘verloren studiejaar door dates met een vrijgevochten meisje’, zijn uren werk aan drie falende pitches en zijn punctualiteitsproblemen te vermelden.

Het resultaat? Een bloedeerlijk, grappig portret van de man die Jeff Scardino heet. Kan jij dit cv lezen zonder dat er een grote grijns op je gezicht verschijnt?

bloedeerlijk_cv

De test: 10 vacatures, 2 soorten cv’s

Natuurlijk was het voor Jeff ook afwachten of zijn eerlijke cv een positief effect zou hebben. Als een test selecteerde hij 10 verschillende vacatures binnen zijn vakgebied waar hij zichzelf geschikt voor achtte, en stuurde hij naar alle bedrijven twee brieven: één reactie met een standaard cv en één reactie met zijn ‘relevant résumé’. Natuurlijk gebruikte hij wel verschillende namen bij de verschillende brieven, en zat er telkens een week tussen zijn eerste en zijn tweede reactie.

 

Standaard cv: 1 reactie, 0 gesprekken

Hoewel Jeff zichzelf erg gekwalificeerd vond voor alle functies waar hij op had gesolliciteerd en hij ook oprecht enthousiast was over iedere functie, reageerde er van de 10 bedrijven er slechts één op zijn standaard cv. Bij niet één bedrijf mocht hij vervolgens op gesprek komen. Met dit type cv was hij duidelijk op de grote stapel beland en had hij weinig succes.

 

Eerlijk cv: 8 reacties, 5 gesprekken

De reacties op zijn bloedeerlijke cv waren echter verbazingwekkend. Van de tien keer dat hij deze variant van zijn cv verstuurd had, werd er acht keer gereageerd. Vaak waren het persoonlijke reacties van recruiters die blij verrast, en bovendien oprecht geïnteresseerd in hem waren:

 

“Allereerst: chapeau. Ik heb nog nooit een cv als dat van jou ontvangen. Ieder jaar zie ik honderden cv’s en het was erg verfrissend om iemand met een andere invalshoek tegen te komen. Ik heb je cv rondgestuurd over de afdeling en iedereen staat te popelen om je te ontmoeten.”

 

“Net je cv ontvangen. Helaas is de positie al vervuld, maar ik zou graag meer willen weten over je project. Deze manier van denken vinden we helemaal geweldig bij [bedrijfsnaam].”

 

 

“Toen ik je brief las, dacht ik dat het een grapje was. Maar nu ik je cv bekeken heb, ben ik echt onder de indruk van je eerlijkheid. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Ik wou dat meer mensen me zo’n soort cv stuurden.”

 

Niet alleen trok Jeff de aandacht van de recruiters, hij kreeg ook nog eens hun sympathie. Soms was de vacature al vervuld en wilde de recruiter in kwestie alsnog met hem in contact komen, simpelweg omdat zijn cv zo spraakmakend was. Zelfs bedrijven die dachten dat het om een grap ging, namen de moeite om te reageren op zijn sollicitatie en werden zo waardevolle connecties. Van de 10 sollicitaties die Jeff uitstuurde met een ‘relevant résumé’ leidden er 5 tot een gesprek bij de werkgever.

Eerlijkheid en je kwetsbaar opstellen lijken zich dus te lonen bij het versturen van sollicitaties. Maar de methode van Jeff vereist heel wat lef. Zou jij het aandurven om zo’n eerlijk cv te versturen?

 

Meer weten over Scardino’s experiment? Bekijk de video:

View Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *