Hoe Nina haar droombaan binnensleepte door nét dat beetje extra te doen

Voor Nina Mufleh bestond er maar één droomwerkgever: Airbnb. Het probleem dat Nina in eerste instantie ervoer, is dat Airbnb voor heel veel andere mensen ook een droomwerkgever is. Door een moordende concurrentie belandde de ene na de andere sollicitatie rechtstreeks bij Airbnb in de prullenbak. Het werd voor Nina tijd om alles uit de kast te trekken. En zo creëerde ze in april 2015 een uniek online cv dat precies afgemeten was op de belevingswereld van Airbnb. Zij gaf haar hele online cv vorm als een Airbnb-pagina. 

Het cv heeft een killer lay-out, en daarnaast is de inhoud minstens even indrukwekkend. Haar gehele online cv vind je hier. Wij geven je de highlights. Je zult zien dat Nina één ding zeker snapt: om een leuke baan te krijgen, is soms net dat beetje extra nodig.

 

1. Haar ijzersterke introductie maakt dat je sowieso verder wilt lezen

I'm Nina

Wat gelijk opvalt, is dat haar introductie supersterk is geschreven. Ten eerste geeft ze duidelijk aan wie ze is en wat ze wil. Vervolgens geeft ze duidelijk aan dat haar online cv maar één doel heeft: het presenteren van haar meerwaarde. Ze laat dit subliem tot uitdrukking komen in de zinsnede: “..to show the kind of value I’d bring to the team.”

Elke werkgever zal na het lezen van die paar zinnen nieuwsgierig zijn geworden.
Maar de wijze waarop Nina inspeelt op één van de belangrijkste kwesties die spelen bij Airbnb, maakt de introductie geniaal. Hoe kun je als CEO van Airbnb nou niet doorscrollen als je verderop kunt lezen hoe je je afzetgebied kunt vergroten?! De zinsnede “I’ve decided to be proactive and have analyzed the global tourism market to give you my two cents on where Airbnb should focus next,” maakte daarom dat iedereen bij Airbnb direct door wilde lezen.

 

2. Cijfers zetten haar cv kracht bij

Scroll je naar beneden in Nina’s online cv, dan kun je haar analyse van de toerismemarkt lezen. Haar hele online cv wordt gekenmerkt door een super strakke lay-out. Van het gekozen lettertype, de gekozen indeling van haar paragrafen, de illustraties, tot aan de tussenkopjes: het klopt allemaal.

Nina laat echter nog een hele belangrijke kwaliteit zien in haar analyse. Ze laat zien dat ze als geen ander weet hoe ze met werkgevers moet communiceren. Werkgevers zijn niet geïnteresseerd in lange verhalen. Werkgevers willen zoveel mogelijk informatie tegelijkertijd gepresenteerd krijgen en dit in zo weinig mogelijk tijd kunnen verwerken. Cijfers maken dat mogelijk.
Een werkgever zal niet afhaken tijdens het lezen van je cv, wanneer je structureel met cijfers weet te werken. Het kost een werkgever weinig tijd om verder te lezen en bovendien maakt het je cv zeer informatief. Het feit dat Nina zoveel mogelijk informatie weergeeft cijfers, maakt haar online cv een bewijsstuk voor haar meerwaarde.

What's missing

Wanneer je verder scrolt zie je steeds weer haar doortastendheid terugkomen. Elke nieuwe paragraaf is een bewijs dat ze bereid is om heel veel te doen voor haar droombaan.

Why This Matters

 

3. Nina’s persoonlijke touch maakt haar online cv helemaal af

Het presenteren van een nieuwe afzetmarkt aan Airbnb is natuurlijk heel indrukwekkend. Heeft de CEO van Airbnb haar online cv tot zover gelezen, dan kan het haast niet anders dan dat hij onder de indruk is. Bovendien is er de grote kans dat hij nu al haar meerwaarde inziet. In dat geval zal een werkgever meer willen weten over wie zij is. “Wat heeft haar aangezet tot het doen van deze bijzondere sollicitatie?”, is een vraag die een werkgever zich zou kunnen afvragen.

De vragen van de werkgever vast beantwoorden
Nina laat in de volgende paragrafen weer zien dat ze snapt hoe een werkgever denkt door deze vragen zelf te beantwoorden onder de kopjes “Why Did I Do This”, “Why I love Airbnb” en Why I Belong at Airbnb.” De kopjes zijn natuurlijk perfect gekozen. Lees je de kopjes in één oogopslag, dan weet je precies wat je in de paragrafen kunt lezen.

Why Did I Do This

In het eerste gedeelte van haar online cv presenteert Nina haar meerwaarde voor het bedrijf. Vervolgens vertelt ze wat over zichzelf in een 3-tal paragrafen. Dan wordt het tijd om haar online cv af te sluiten en dit doet ze perfect met de paragraaf “Where I’ll Belong”. Door weinig woorden en leuke illustraties te gebruiken, legt ze kraakhelder uit wat voor rol ze ambieert.

Where I'll Belong

 

4. De kers op de taart: een fantastische infographic en whitepaper

Alsof de rest van haar cv nog niet indrukwekkend genoeg was, maakte Nina ook nog even een supergave infographic en whitepaper om het plaatje compleet te maken. Beide zien er wederom fantastisch uit. Weer een bewijs dat ze de absolute overtuiging heeft om aangenomen te worden en bereid is daar alles voor te doen.

 

5. Succes is een kwestie van tijd, wanneer je er alles voor overhebt

Ze bracht haar cv onder de aandacht bij Airbnb via Twitter. Je weet dat je goed bezig bent als zowel de CEO van Airbnb (Brian Chesky), als de CMO (Jonathan Mildenhall) reageren en je uitnodigen voor een persoonlijk gesprek.

Twitter

 

Werd ze aangenomen?

Nu is de vraag: Werd ze aangenomen? Nee. Na meerdere gesprekken te hebben gevoerd met Airbnb, werd er toch gekozen voor een andere kandidaat. Haar Airbnb-sollicitatie was echter zo sterk, dat Nina bij meerdere droomwerkgevers niet onopgemerkt bleef. Upwork, een revolutionair online platform waar bedrijven in contact kunnen komen met freelancers, zag in Nina een absolute aanwinst. En zo accepteerde Nina, een paar weken na haar Airbnb-sollicitatie in april 2015, een baan bij Upwork.

 

Wat ga jij doen om je droombaan binnen te slepen?

Het mag duidelijk zijn dat voor je droombaan net dat beetje extra nodig is. Deze post illustreert en inspireert je hopelijk om net dat beetje extra te doen. Je kunt op allerlei manieren je zoektocht naar je droombaan nieuwe impulsen geven.

View Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *