Videosollicitatie? Dit is waar je op moet letten!

Het komt steeds vaker voor: werkgevers die een sollicitatiegesprek via Skype, FaceTime of zelfs via een Google Hangout willen houden. Bijvoorbeeld om zichzelf in een eerste selectieronde tijd te besparen, of om onnodige reiskosten uit de weg te gaan. Maar hoe bereid je je daar op voor als sollicitant? Misschien heb je van je leven nog geen Skype-gesprek gevoerd. Waar let je op in je voorbereidingen, en tijdens je gesprek? Wij helpen je op weg!

 

Ruim voor aanvang van je gesprek

 

Verdiep je in het gekozen medium
Heb je het gesprek via Skype, en heb je daar nog nooit mee gewerkt? Zorg er dan voor dat je er handig mee wordt, zodat het je geen stress oplevert tijdens je gesprek. Hetzelfde geldt voor andere platformen als FaceTime en Hangouts: maak jezelf er vertrouwd mee en zorg dat je er tegen de aanvang van het gesprek moeiteloos mee kunt werken. Kom je er niet uit? Vraag dan een kennis om je wegwijs te maken of volg een online tutorial.

En werk je al langer met platformen als Skype? Denk dan ook aan de details: net als met je e-mailadres maak je ook met je Skype-naam een eerste indruk. Een Skype-naam als ‘ThugLife_87’ komt bijvoorbeeld niet erg professioneel over.

 

Kies de juiste hardware voor je videosollicitatie
Het laatste waar je last van wilt hebben tijdens je gesprek, is een instabiele verbinding. En natuurlijk wil je ook een device gebruiken waar je zelf handig mee bent (gebruik bijvoorbeeld geen tablet als je nog nooit zo’n ding in je handen hebt gehad). In de meeste gevallen werkt een pc of laptop het best, omdat je daar een ouderwetse netwerkkabel in kunt pluggen. Zo weet je zeker dat je niet te kampen krijgt met zwakke verbindingen, bufferende videostreams en storingen in je geluid. Maar het allerbelangrijkste blijft: testen, testen, en nog eens testen.

 

Kies een ruimte waar je je gesprek ongestoord kunt houden
Het fijnste is het natuurlijk als je thuis een ruimte hebt waar je ongestoord een gesprek kunt voeren. Maar heb je dat niet? Zorg er dan in ieder geval voor dat je niet gestoord wordt door huisgenoten, gezinsleden of huisdieren. Achtergrondgeluiden waar je niets aan kunt veranderen, kun je eventueel maskeren met een ruisonderdrukkende microfoon.

Ook belangrijk: zorg ervoor dat je een rustige achtergrond in beeld hebt, waarin zo min mogelijk afleidende zaken staan. Jij moet immers de focus van het gesprek zijn, niet je verzameling familieportretten of de souvenirs van je laatste verre reis. Of nog erger: je opvallend grote drankcollectie! Zorg er bovendien voor dat de gehele ruimte goed verlicht is, en dat je de webcam goed positioneert.

 

Oefen je gesprek ‘live’ met een bekende
Het is natuurlijk de ultieme test om een proefgesprek te houden met iemand die je kent. Creëer daarbij precies dezelfde setting als met je echte sollicitatie: gebruik hetzelfde device, in dezelfde ruimte, met dezelfde internetverbinding. Als er nog hobbels op de weg zijn, zal je die in een testrun direct opmerken, en kun je er nog iets aan doen. En denk daarbij niet alleen aan technische mankementen; dit is ook het moment om te testen hoe je visueel en inhoudelijk overkomt.

 

Bereid je gesprek inhoudelijk voor
Een videosollicitatie is natuurlijk in vele opzichten te vergelijken met een ‘normaal’ sollicitatiegesprek: vergeet je dus vooral niet inhoudelijk voor te bereiden. Lees je in over het bedrijf, zorg dat je een solide antwoord klaar hebt op eventuele standaardvragen en verdiep je in de persoon of personen waarmee je het sollicitatiegesprek gaat voeren.

 

De dag van het gesprek

 

Zorg voor een professionele outfit – óók ‘from the waist down’
In een videosollicitatie wil je net zo overkomen als in een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Kleed je dan ook zakelijk en maak niet de fout om alleen een jasje boven je oude joggingbroek te dragen – wat als je toch onverwacht moet opstaan? Stel je webcam daarnaast ook zo af dat je ongeveer tot je middel in beeld bent, en dat niet alleen je hoofd te zien is. Zo simuleer je het beste een normale gesprekssituatie – wel zo prettig voor jezelf én voor de interviewer.

 

Test je verbinding, microfoon en webcam nog een laatste keer
Testen doe je minimaal een uur voor je gesprek nog een laatste keer. Heb je een stabiele internetverbinding, werkt de webcam, staat het geluid goed afgesteld? Controleer of alles goed klaarstaat, zodat je je daar tijdens het gesprek geen zorgen over hoeft te maken.

 

Zet andere devices op stil of uit
Je ziet het snel over het hoofd als je erg gefocust bent op het apparaat waarmee je inbelt, maar je mobiel zet je natuurlijk uit. Niet op stil, of op trillen, want dan kan het je nog steeds afleiden van je gesprek. Vergeet ook niet te checken of andere software op de computer waar je mee belt, je niet kan afleiden. Dus: browsers dicht, zorg dat je virusscanner geüpdatet is (ter voorkoming van vervelende pop-ups) en dat er geen andere meldingen of chatvensters je aandacht kunnen verstoren.

 

In het gesprek zelf

 

Non-verbale communicatie is extra belangrijk
Een gesprek voeren via videoconferencing heeft als groot nadeel dat er altijd een zekere afstand blijft tussen jou en je interviewer. Een persoonlijke klik maken is daarom veel lastiger. Je zult de neiging hebben om naar de rand van de monitor of naar je eigen ‘spiegel’beeld te kijken: probeer echter een soort van oogcontact te simuleren door recht in de camera te kijken.

Wees je er daarnaast van bewust dat een rechte houding, aanvullende handgebaren en andere non-verbale signalen extra belangrijk zijn bij een videosollicitatie. Zorg dat je zelfverzekerd overkomt en zorg voor een goed totaalplaatje!

 

Blijf met je aandacht bij het gesprek
Als er niemand fysiek tegenover je zit, is het gemakkelijk om afgeleid te raken door randzaken. Maar ook in een videosollicitatie maak je een (zeer belangrijke!) eerste indruk. Benader je videosollicitatie daarom als een echt gesprek is en zorg dat je aandacht 100% bij het gesprek is. Blijf bijvoorbeeld van de muis af en ga ook zeker niet multitasken: andere dingen lezen op je monitor is dus uit den boze.

Toon je actieve interesse door je ogen altijd op de camera gericht te houden, door te (glim)lachen op de juiste momenten en door af en toe samenvattend te vragen of je iets goed hebt begrepen.

 

Voorbereiding is het halve werk

 

Je ziet het: de kunst van een goede videosollicitatie zit hem vooral in de voorbereiding. Als je zorgt dat alles technisch gezien goed werkt, je goed op beeld overkomt en inhoudelijk een goed verhaal hebt, kan er eigenlijk weinig misgaan.

 

Ga jij je videosollicitatie vol zelfvertrouwen tegemoet?

 

 

Videosollicitatie afbeelding YPN 2

View Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *